Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Γκότζι μπέρι: Ποιες είναι οι ιδιότητες αυτής της υπερτροφής;

 

Τα γκότζι μπέρι αποτελούν διατροφική μόδα των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, στη Κίνα και στα Ιμαλάια όμως καταναλώνονται εδώ και χρόνια ως μια υπερτοφή που θεραπεύει παθήσεις του συκωτιού, των νεφρών και των ματιών.Μοιάζουν με μικρές, κόκκινες σταφίδες και πωλούνται αποξηραμένα σε καταστήματα μπαχαρικών ή σε ορισμένα σούπερ μάρκετ. Περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν την ημερήσια κατανάλωσή τους ως ένα υγιεινό συμπλήρωμα διατροφής.

Ιδιότητες

Τα γκότζι μπέρι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες και φτωχά σε θερμίδες. Είναι επίσης πλούσια πηγή σιδήρου και βιταμίνης Α. Μία μερίδα γκότζι μπέρι περιέχει σχεδόν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης πρωτεϊνης, ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για φρούτο. Η υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχουν εμποδίζει τη διάσπαση των κυττάρων όταν αυτά εκτίθενται σε ατμοσφαιρική μόλυνση, ενώ παράλληλα η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και η χαμηλή σε λιπαρά, τα καθιστούν μια πραγματική υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Τα εξωτικά αυτά μούρα, όπως όλα τα φρούτα, σου προσφέρουν υδατάνθρακες με τη μορφή σακχάρων, αποδίδοντας 349 θερμίδες στα 100 γρ. αποξηραμένου προϊόντος. Αν αυτό σε αποθαρρύνει, ένα πιο κοινό μέτρο, μια κουταλιά της σούπας (που περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια goji berries) σου δίνει μόλις 20 θερμίδες.

Ποια τα οφέλη τους στην υγεία;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα goji berries μπορεί να είναι ένας ισχυρός σύμμαχός σου, για τη βελτίωση της υγείας. Ο λόγος που δεν αναφέρομαι με απόλυτη βεβαιότητα στους ισχυρισμούς υγείας, είναι γιατί οι περισσότερες μελέτες ή έχουν γίνει σε πειραματόζωα ή είναι μικρού μεγέθους, οπότε για να μπορείς κι εσύ με μεγαλύτερη σιγουριά να απολαμβάνεις τα οφέλη που οι μελετητές τους αποδίδουν, θα χρειαστούν επιπλέον δεδομένα, συστηματικές μελέτες και αξιολόγηση της ποιότητας των μέχρι τώρα δεδομένων. Αν συνεχίσεις να διαβάζεις, θα πάρεις μια γεύση των ιδιοτήτων που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των ερευνητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!!

Γκότζι μπέρι: Ποιες είναι οι ιδιότητες αυτής της υπερτροφής;

  Τα γκότζι μπέρι αποτελούν διατροφική μόδα των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, στη Κίνα και στα Ιμαλάια όμως καταναλώνονται εδώ και χρόνια ως...